Zestaw promocyjny. Olej konopny, Olej z pestek dyni i olej lniany

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 70,00 zł 70.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Olej z pestek dyni jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu Omega-6, Omega -9 oraz śladowe ilości Omega-3. Oprócz nich zawiera mnóstwo innych wartościowych składników takich jak: cynk, potas, witaminy B, C, E i K. Ponadto fitosterole i skwalen.

Olej z pestek dyni pomaga dbać o nasze zdrowie i jest wiele powodów, dla których powinniśmy po niego sięgnąć.

  • Najbardziej znany jest jako sprawdzony środek w walce z pasożytami przewodu pokarmowego
  • Bardzo pomocny przy chorobach prostaty i układu moczowo-płciowego
  • Dzięki zawartym w nim NNKT może być stosowany w profilaktyce chorób układu krążenia, obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy.
  • Zmniejsza stany zapalne i przynosi poprawę w chorobach reumatycznych
  • Stosowany jest również przy leczeniu wrzodów żołądka.
  • Poprawia samopoczucie i wzmacnia odporność.

Olej z pestek dyni ma zastosowanie również jako kosmetyk. Jest składnikiem wielu kremów. Nie podrażnia skóry, ma działanie kojące, wygładzające i regenerujące. Zalecany przy cerze trądzikowej. Pomaga też na rozstępy i celulit.

W kuchni należy go używać do potraw na zimno: sałatek, surówek, jajek, chleba a nawet sernika i lodów. Ma przyjemny orzechowy smak.

Powinno się go przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

Olej konopny to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. stanowią one aż 80% jego składu i mają proporcję 1:3 - idealną jakiej potrzebuje nasz organizm. Ponadto zawarty w nim kwas gamma-linolenowy działa przeciwzapalnie, antynowotworowo i wzmacniająco. NNKT mają zbawienny wpływ na gospodarkę lipidową i poziom cholesterolu.Olej ten zawiera także witaminy: A,E, D oraz duże ilości witaminy K odpowiedzialnej , miedzy innymi, za krzepliwość krwi. Jest też źródłem białka, wapnia, cynku, magnezu i żelaza.

  • Wspomaga układ odpornościowy.
  • Poprawia krzepliwość krwi, przyspiesza gojenie ran, zapobiega pękaniu naczyniek.
  • Reguluje cholesterol i zapobiega miażdżycy.
  • Przeciwdziała chorobom serca, poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
  • Zmniejsza bóle menstruacyjne poprzez regulację hormonów.
  • Ma działanie antyalergiczne.
  • Bierze udział w odbudowie tkanki kostnej i przeciwdziała bólom reumatycznym.

Olej konopny ma lekko orzechowo-ziołowy smak i zapach. Dlatego doskonale sprawdza się w kuchni. Szczególnie polecany jest w kuchni wegańskiej z uwagi na łatwoprzyswajalne białko.Można go użyć do sporządzenia pysznego pesto, jako dodatek do chleba, ziemniaków, sałatek czy zup. Jak w przypadku

wszystkich olejów tłoczonych na zimno nie na leży używać go do smażenia.

Jest też świetnym kosmetykiem, ma zbawienny wpływ na stan naszej skóry. Używa się go do produkcji maseczek i kremów.

Łagodzi podrażnienia, regeneruje, natłuszcza i chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Działa przeciwzmarszczkowo i zapobiega starzeniu się.

 

Olej lniany jest olejem najbogatszym w kwasy Omega 3 spośród wszystkich innych. Posiada też najlepszą proporcję kwasów Omega 3 do Omega 6. Zawiera ponad 50% drogocennych kwasów Omega 3, o które najtrudniej w naszym pożywieniu. Wiele badań potwierdza jego dobroczynne działanie na nasz organizm a jego spożywanie może znacząco poprawić nasze zdrowie.

  • Kwasy Omega3 mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Regulują poziom cholesterolu, wspomagają serce i pozytywnie działają na układ odpornościowy.
  • Kwas alfa-linolenowy daje ogromną korzyść dla funkcjonowania naszego mózgu i innych narządów.
  • Stanowi dodatkową ochronę błony śluzowej jelit, co z kolei poprawia nasz metabolizm.
  • Zwalcza wolne rodniki, tym samym spowalnia proces starzenia się, zapobiega infekcjom i poprawia nastrój.

   Olej lniany ma  również zastosowanie w kosmetyce: dodaje blasku naszym włosom, oczyszcza skórę, a dzięki zawartości witaminy E wzmacnia paznokcie. Nawilża i odżywia zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz.
    Olej lniany ma intensywny żółty kolor oraz intensywny zapach lnu. Można stosować go do sałatek, kasz, ziemniaków, twarożków i past, do moczenia chleba i wielu innych potraw. Jak w przypadku wszystkich innych olejów tłoczonych na zimno nie należy używać go do smażenia.

Opinie o produkcie (0)

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl